Till Norrmejerier startsida

Dela glädjen! Välkommen på Betessläpp

Nu spritter vårglädjen i benen på våra norrländska kor. Det börjar nämligen bli dags för årets stora glädjefest – betessläppet. Som vi har längtat! Scrolla nedåt för att se vilka gårdar som arrangerar betessläppet 2023. Varmt välkommen, hälsar dina lokala mjölkbönder!

Betessläpp i Västerbotten

Betessläpp i Norrbotten

Betessläpp i Västernorrland

Betessläpp i Jämtland

Betestävling - fota och vinn!

Dela glädjen från betessläppet och tävla om mejeriprodukter som gör gott för Norrland.
Läs mer

.

Koblaffa

Perfekta bakverket att avnjuta under betessläppet!
Till receptet

.

Här kan du titta på vårt digitala betessläpp 2022:

Frågor och svar:

Varför släpps korna ut på bete?

Sverige är det enda land i världen där alla kor har generell lagstadgad rätt till att gå på bete. Det finns ett stort antal undersökningar från hela världen som visar att korna blir friskare av att gå på bete. Att gå på bete ger dessutom korna ett allmänt välbefinnande och god motion samtidigt som djuren får möjlighet till naturligt beteende. Norrmejeriers kor går på sommarbete minst två månader. Ekologiska mjölkkor fyra månader. Korna ska vara utomhus minst sex timmar om dygnet. Korna uppskattar dock inte när det är soligt och varmt, så under årets varmaste dagar, kan korna istället vara utomhus på natten.

Varför har betessläppen blivit så populära att besöka?

Norrmejeriers betessläpp är en familjefest för alla som vill fira in sommaren genom att se glada kor med vårkänslor i kroppen. Det är helt enkelt en riktig högtid under försommaren och en upplevelse för både gammal och ung!

Varför bjuder Norrmejerier in till betessläpp?

Norrmejeriers betessläpp är ett härligt sätt att fira in sommaren på. Och det ligger ett stort värde i att hålla våra gårdar öppna för besök, intresset för att se var maten på våra bord kommer ifrån har nog aldrig varit större. Gårdsbesöket ger också våra konsumenter möjlighet att möta sina lokala bönder. Det är ett fint tillfälle att se korna och bönderna bakom mjölken och se var den kommer ifrån. Betande kor är ett vackert och uppskattat inslag i sommargröna hagar.

Är alla Norrmejerier-gårdar öppna att besöka?

Nej, i år är det 13 gårdar i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län som bjuder in till betessläppet.

Varför finns det inga betessläpp där jag bor?

Det är gårdarna som är arrangörer och från år till år kan det vara olika gårdar som har tid och möjlighet att ta emot besökare i samband med betessläpp.

I år är det 13 gårdar i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län som bjuder in till betessläppet och även om vi eftersträvat bra geografisk spridning på gårdarna så kan man få vara beredd att åka en bit om man vill vara med på ett betessläpp. Men det är det värt, att se glada kor med vårkänslor i kroppen är en upplevelse! Dessutom sänder vi ett betessläpp digitalt den 14 maj. Som också går att uppleva i efterhand.

Varför är det olika arrangemang på olika gårdar?

Arrangemangen bygger på vad som passar på den enskilda gården. Varje bonde kan själv lägga till olika aktiviteter.

Vad ska jag tänka på som besökare på en gård?

Att ha roligt och se till att du får ett glas mjölk och en nybakt bulle! Några bra tips till dig som vistas nära djur i sommar är: 

Varför ett digitalt norrländskt betessläpp?

Med anledning av läget med Coronasmittan beslutade vi att ställa in den publika delen av betessläppen 2 år på raken. Korna släpptes förstås som vanligt ut på sitt sommarbete och vi ville att alla norrlänningar skulle ha möjlighet att uppleva detta enligt tradition, om än på ett annat sätt. Livesändningen blev omtyckt med många tittare och därför vill vi fortsatt kunna erbjuda den för alla som inte har möjlighet att ta sig till ett publikt betessläpp.

Varför berättar ni inte från vilken gård ni sänder live?

Eftersom betessläppet når alla norrlänningar samtidigt är det viktigast att veta att det är en norrländsk gård, inte specifikt vilken.

När sker det?

Information om tid kommer inom kort!

Hur kan man ta del av det?

Vi kommer sända live via vår Facebooksida.

Varför har vi valt den givna kanalen?

Anledningen till att vi har valt Facebook är för att man där kan schemalägga, lägga ut en sida för livesändningen, samt skicka notiser till folk om att livesändningen är igång. Där kan folk även anmäla intresse för sändningen. Facebook är även vår största kanal med närmare 45 000 engagerade följare och vi vill erbjuda denna möjlighet till så många som möjligt och vi ser då Facebook som en given kanal.

Kan jag ta del av det digitala betessläppet om jag inte har möjlighet att se livesändningen?

Ja, när livesändningen är över ligger den kvar på vår facebooksida för att kunna titta vid ett senare tillfälle.

Upptäck mer