Hantering av svamp
Rensa
Om svampen är mycket jordig måste den oftast sköljas, annars brukar det räcka att borsta av jord och barr med en pensel. Därefter skär du ner svamparna i lämpliga storlekar. Köttiga svampar med lös konsistens, t ex soppar, skär du i väldigt små bitar för att underlätta att de blir riktigt genomstekta. Kantareller däremot har en fast konsistens, vilket gör att du kan skära dem i större bitar. Små kantareller är allra godast hela.
Koka
Lägg svampen i en torr gryta, sätt på värmen och låt svampens egen vätska komma ut. Låt puttra tills vätskan kokat in igen. Häll inte bort någon vätska, då den innehåller mycket av den goda svampsmaken. Låt inte all vätska koka bort om du ska frysa svampen, då tar den lätt skada under frysningen. När svampen är kokt kan man göra en stuvning, tillsätta i grytor eller göra t ex en paj. Kokt svamp går att förvara ett par dagar i kylskåp men om du är osäker på när den ska användas blir den allra godast om du fryser in den.
Frysa
Salt, kryddor och smör tillsätter du efterfrysningen. Lägg svampen i påsar med lite av vätskan från kokningen i. Ett tips är att frysa in i platta paket eller i små burkar, då behöver den knappt tina när den ska tillagas utan kan tillsättas direkt i soppor och grytor.
Steka
Om du ska tillaga svampen direkt efter kokningen börjar du med att lägga i en klick smör i pannan innan all vätska har kokat in. Stek på medelstark värme tills svampen är gyllenbrun.