Till Norrmejerier startsida
Äkta indisk curry

Äkta indisk curry

Har fått ett gammalt recept från 30-talet av en präst som arbetade som missionär i Indien. Så här skriver han Under mina veckors samvaro med indiska medarbetare (kateketer) i camp då vi hade egen mathållning lärde jag mig laga curry på indiskt vis, kryddstark och god.

Mängd: 4-6 portioner

3/5
(9 röster)

Ingredienser

  • 5 hg mört ox- eller nötkött
  • 3 medelstora lökar
  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 2 msk matolja
  • 1 dl currypulver (kan minskas)
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 rågad matsked tomatpuré
  • 1 köttbuljongtärning
  • 6 medelstora potatisar
  • 1-1½ liter kokhett vatten

Gör så här

Putsa köttet och skär det i tärningar. Bryn i smör och olja i större stekpanna. Hacka löken och fräs i smör och olja i stor kastrull. Sänk till svag värme. Blanda ner kryddorna i löken och bryn lätt. Tillsätt ev mer smör. Kryddorna får inte brännas vid på botten. Blanda ner köttet, rör om och rör sedan ner 1 liter kokhett vatten. Låt få ett uppkok. Tillsätt buljong och tomatpuré. Skala och skiva i potatisen. Anrättningen får sedan stå och koka på svag värme 45-50 minuter. Kokhett vatten påfylles vid behov, rätten får inte bli grötig. Salta efter behag men med försiktighet.

Curryn blir bättre och mer fyllig i smaken om den får stå på svalt ställe till påföljande dag. Servera med kokt ris och helst med mjukt tunnt bröd sk riska, ev. med smör.
Riset bör vara långt och opolerat. För den ovane kan denna curry verka nog så stark. Men efter några gånger är den en lust och fröjd att äta den.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.