Till Norrmejerier startsida
Älgfile, friterad palsternacka,rödvinsky och rotselleripurè

Älgfile, friterad palsternacka,rödvinsky och rotselleripurè

lyxigt

Mängd: 4

4/5
(75 röster)

Ingredienser

  • En mitt bit av ägfilè
  • 2 st palsternackor
  • 1 påse brysselkål
  • 1 halv rotselleri
  • Timjan
  • vitlök
  • grädde
  • smör

Rödvinsky:

  • olja
  • 2 schalottenlökar
  • en bit rotselleri
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 4 coctailtomater eller 1 stor
  • en bit röd chili
  • 1 mellanstor morot
  • 1-1,5 msk tomatpurè
  • socker
  • 1dl rödvinsvinäger
  • 2dl gott rödvin
  • 1,5 dl buljong,kalv el.oxkött

Gör så här

Rödvinsky:
häll lite olja i botten på en liten kastrull
fräs schalottenlök tillsammans med
vitlök,tomater,rotselleri,morot och finhackad chili med några kärnor ca 5-10 min så smakerna riktigt gifter sig.

Häll därefter i rödvinsvinäger,reducera tills hälften av vätskan återstår.
Sedan i med rödvinet,reducera till hälften ,smaka av med socker.
Till sist i med buljongen.Reducera även detta till hälften.

När du är nöjd med smaken och konsistensenha i lite mer tomatpurè om slutresultatet är för tunn på såsen
Rundar du av med en rejäl klick med riktigt smör,för fyllighet och glansighet.

Koka rotselleri,grovhackad.Mixa till en slät purè med lite grädde och salt.

Strimla palsternackan och fritera i olja.Det går ganska fort! lägg på hushållspapper och salta med flingsalt.

Salta och peppra älgfileerna.

stek dem till önskad grad.Medium brukar vara de flestas favorit.
Stek då ca 4 min per sida.Bind gärna bitarna med steksnöre för att behålla formen på köttet.

Låt köttet dra hälften av sin stektid för bästa resultat.
Koka brysselkålen under tiden i lättsaltat vatten med en klick smör i.

Värm upp såsen och purèn och servera detta tillsammans med fileèn och friterad palsternacka.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.