Recept från kock Per Söderberg i Umeå.
Mängd: 4 portioner
Reduktion:
Börja med reduktionen. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka ned till ca en tredjedel Sila bort lök och kryddor och spara vätskan. Det ska bli ca 0,5 dl vätska kvar.
Smält smöret och ställ åt sidan. Separera äggulorna och ställ åt sidan.
Förbered ett vattenbad på spisen genom att fylla en stor kastrull med vatten. Ta en rostfri bunke som passar bra i vattenbadet och häll i reduktionen och gulorna. Vispa äggsmeten på låg värme tills äggen blir krämiga och får en konsistens ungefär som sockerkakssmet. Ta bunken från värmen och fortsätt vispa. Se till att äggsmeten har ungefär samma temperatur som det smälta smöret, annars finns det en risk att såsen skär sig. Vispa ned det smälta smöret lite i taget i den varma äggsmeten, försiktigt från början men sedan går det bra att hälla lite fortare. Blir såsen för tjock går det bra att späda med lite varmt vatten.
Tillsätt de hackade kryddorna, worcestershiresåsen och smaka av med salt och peppar.