Till Norrmejerier startsida
Bearnaisesås

Bearnaisesås

Recept från kock Per Söderberg i Umeå.

Mängd: 4 portioner

4/5
(49 röster)

Ingredienser

Reduktion:

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 30 gram persiljestjälkar, i mindre bitar
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 10 krossade vitpepparkorn
  • 200 g Norrmejerier Smör, smält
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl hackad inlagd dragon (går också bra med färsk)
  • 0,5 dl hackad färsk bladpersilja
  • 1 msk worcestershiresås
  • salt och peppar

Gör så här

Börja med reduktionen. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka ned till ca en tredjedel Sila bort lök och kryddor och spara vätskan. Det ska bli ca 0,5 dl vätska kvar.

Smält smöret och ställ åt sidan. Separera äggulorna och ställ åt sidan.
Förbered ett vattenbad på spisen genom att fylla en stor kastrull med vatten. Ta en rostfri bunke som passar bra i vattenbadet och häll i reduktionen och gulorna. Vispa äggsmeten på låg värme tills äggen blir krämiga och får en konsistens ungefär som sockerkakssmet. Ta bunken från värmen och fortsätt vispa. Se till att äggsmeten har ungefär samma temperatur som det smälta smöret, annars finns det en risk att såsen skär sig. Vispa ned det smälta smöret lite i taget i den varma äggsmeten, försiktigt från början men sedan går det bra att hälla lite fortare. Blir såsen för tjock går det bra att späda med lite varmt vatten.

Tillsätt de hackade kryddorna, worcestershiresåsen och smaka av med salt och peppar.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.