Till Norrmejerier startsida
Blåbärspaj med mandelmassa

Blåbärspaj med mandelmassa

Mandeldoftande blåbärspaj går hem i alla läger och den är riktigt enkel att göra! Man kan till och med frysa den ogräddad och ta fram och baka av den precis innan servering. I små portionsformar är pajen extra festlig – men självklart kan man göra den i en stor pajform också. En form med 20 centimeter i diameter är lagom.

Mängd: 8

3,5/5
(66 röster)

Ingredienser

  • Mördeg
  • 150 gram Norrmejerier Smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 ägg
  • 1 matsked kallt vatten
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 3 dl Norrmejerier Crème Fraiche
  • 1 dl rårörsocker
  • 150 gram mandelmassa
  • 3 dl blåbär
  • 1 näve mandelspån

Gör så här

Mät upp mjöl och florsocker i en bunke. Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt ägg och vatten och arbeta hastigt ihop. Lägg degen i kylen en halvtimme för att vila.

Kavla ut degen och täck en pajform. Häll blåbär på botten av pajskalet. Vispa samman ingredienserna i fyllningen och slå det över bären. Strö mandelspån över pajen och grädda i nederdelen av i ugnen 30-40 minuter på 175 grader.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.