Till Norrmejerier startsida
Claras saffranssnurror med vit choklad och mandelmassa

Claras saffranssnurror med vit choklad och mandelmassa

Att aldrig snåla på smöret är knepet för att saffransbullar inte ska bli torra. I mitt recept smälter man inte smöret utan blandar i det rumstempererat, vilket gör bullarna extra saftiga.

Mängd: ca 20-25st

3,5/5
(895 röster)

Ingredienser

  • 2 kuvert saffran
  • 3 dl Norrmejerier Mjölk
  • 50 g färsk jäst för söt deg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 gr Norrmejerier Smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • ca 11-12 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 100 g Norrmejerier Smör, rumsvarmt
  • 2 msk socker
  • 200 g riven mandelmassa
  • 100 g riven vit choklad
  • ett ägg till pensling

Gör så här

Mortla saffran med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret. Häll över mjölken i en bunke. Smula ner jäst i mjölken. Rör sedan ner smör, socker, salt och ägg i bunken. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop. Knåda den ordentligt och jäs sedan under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel. Rör ihop smör och socker till en smidig massa. Bred ut med slickepott över smeten.

Riv mandelmassa och vit choklad över degenRiv mandelmassa och nästan all vit choklad och strö ovanpå. Vik rektangeln dubbel från långsida till långsida.Skär i ca 4 cm tjocka remsor.

Skär ett jack i remsanSkär därefter ett jack i mitten av varje remsa så att den ser ut som ett par byxor.

Tvinna byxbenen åt olika hållTa tag i varje ”byxben” och tvinna dem åt olika håll.

Snurra ihop till en bulleSnurra ihop till en bulle och lägg på plåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 8-12 minuter, tills de är gyllengula och fina. Ta ut dem ur ugnen och strö över lite riven vit choklad på bullarna när de fortfarande är varma. Låt svalna på ett galler, övertäckt med bakduk.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.