Att aldrig snåla på smöret är knepet för att saffransbullar inte ska bli torra. I mitt recept smälter man inte smöret utan blandar i det rumstempererat, vilket gör bullarna extra saftiga.
Mängd: ca 20-25st
Fyllning:
Mortla saffran med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret. Häll över mjölken i en bunke. Smula ner jäst i mjölken. Rör sedan ner smör, socker, salt och ägg i bunken. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop. Knåda den ordentligt och jäs sedan under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel. Rör ihop smör och socker till en smidig massa. Bred ut med slickepott över smeten. Riv mandelmassa och nästan all vit choklad och strö ovanpå. Vik rektangeln dubbel från långsida till långsida.Skär i ca 4 cm tjocka remsor.
Skär därefter ett jack i mitten av varje remsa så att den ser ut som ett par byxor.
Ta tag i varje ”byxben” och tvinna dem åt olika håll.
Snurra ihop till en bulle och lägg på plåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 8-12 minuter, tills de är gyllengula och fina. Ta ut dem ur ugnen och strö över lite riven vit choklad på bullarna när de fortfarande är varma. Låt svalna på ett galler, övertäckt med bakduk.