Till Norrmejerier startsida
Danskt rågbröd

Danskt rågbröd

Danskt rågbröd Ett nyttigt mörkt bröd med inspiration från Danmark!

Mängd: 15 portioner

4/5
(21 röster)

Ingredienser

  • Dag 1
  • 500 g vatten
  • 300 g hel råg
  • 200 g solrosfrön
  • 50 g linfrön
  • 40 g salt
  • 20 g mald kummin
  • Dag 2
  • 500 g vatten
  • 300 g mörk sirap
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 300 g fint rågmjöl
  • 300 g vetemjöl
  • 60 g jäst
  • hela fröblandningen från dag 1

Gör så här

Koka upp vattnet och häll över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.

Dag 2 blandas alla ingredienserna och körs i maskin på långsam växel i ca 30 minuter. Smöra och mjöla under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till.
Låt stå att jäsa i 40-60 minuter. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, i 250 grader, spraya med vatten och sänk till 210 grader. För en form som rymmer ca 1000 g tar det 75 minuter ungefär. Ta ut bröden och ät tidigast ett dygn senare.
Använd mätsticka för att känna om brödet är torrt.

Går även utmärkt att blanda i russin, linfrön, pumpafrön m.m

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.