Danskt rågbröd Ett nyttigt mörkt bröd med inspiration från Danmark!
Mängd: 15 portioner
Koka upp vattnet och häll över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.
Dag 2 blandas alla ingredienserna och körs i maskin på långsam växel i ca 30 minuter. Smöra och mjöla under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till.
Låt stå att jäsa i 40-60 minuter. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, i 250 grader, spraya med vatten och sänk till 210 grader. För en form som rymmer ca 1000 g tar det 75 minuter ungefär. Ta ut bröden och ät tidigast ett dygn senare.
Använd mätsticka för att känna om brödet är torrt.
Går även utmärkt att blanda i russin, linfrön, pumpafrön m.m