Till Norrmejerier startsida
Dillkött

Dillkött

Receptet kommer från: Nordan i Stockholm

Mängd: 4 portioner

4,5/5
(5 röster)

Ingredienser

  • 1 kg kalv- eller lammkött med ben (bringa, rygg eller bog)
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 6-10 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök i bitar
  • 1 morot i bitar
  • 1/2 msk hackad persilja (den kokta vätskan utgör buljongen sedan)

sås:

  • 1 1/2 msk Norrmejerier Smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl buljong
  • 1 dl grädde
  • 1 äggula (eventuellt)
  • 1/2–1 dl hackad färsk dill
  • 1–2 msk matättika alternativt citronsaft
  • 1/2–1 tsk socker

Gör så här

Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt de övriga ingredienserna. Låt köttet småkoka under lock på svag värme i 1–1 1/2 timme tills köttet är mört och nästan lossnar från benen. Fräs matfett och mjöl till såsen. Späd under omrörning med buljongen och en del av grädden. Låt såsen småkoka minst 3–5 minuter. Rör ut äggulan med resten av grädden och vispa ner den i såsen. Tillsätt dillen och smaka av med ättikan och sockret, såsen ska ha sötsur smak. Skär köttet i bitar eller skivor och lägg ner det i såsen.

Servera med kokt potatis, smörvärmda morötter och ärter samt inlagd gurka

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.