Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • Tårtbotten, 2 satser behövs
  • 5 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 ½ dl vetemjöl,
  • 1 ½ dl potatismjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Vaniljkräm
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • ¾ msk potatismjöl
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ vaniljstång
  • 1 tsk smör
  • Körsbärsmousse
  • 200 g urkärnade körsbär
  • 2 msk socker
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl grädde
  • Körsbärsfrosting
  • 100 g smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl mjölk
  • Några droppar körsbärsessens
  • Marsipan i färgerna orange, grått och svart till dekorering.

Gör så här

Tårtbotten
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Rör försiktigt ihop allting och häll i en långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 i ca 30 minuter eller tills provstickan är torr.

Vaniljkräm
Vispa ihop alla ingredienserna i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur vaniljkornen och tillsätt allt i blandningen. Värm försiktigt under omröring och låt krämen sjuda tills den tjocknar. När krämen har börjat tjocknat ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills krämen blir lite kallare. Tillsätt smöret och avsluta med att ta upp den delade vaniljstången.

Körsbärsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt körsbär och socker koka upp och rör sedan i gelatinbladen. Låt blandningen svalna och rör sedan ner den i den vispade grädden.

Körsbärsfrosting
Vispa smöret länge så att det blir riktigt ljust och fluffigt. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa sedan en stund till så att allt blir välblandat.

Montering
Skär ut en motorsåg ur de två bottnarna. Lägg vaniljkrämen och körsbärsmoussen mellan bottnarna och spackla hela tårtan med körsbärsfrostingen. Dekorera med marsipan.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.