Till Norrmejerier startsida
Ett fantastiskt bröd

Ett fantastiskt bröd

Påminner lite om chiabatta

Mängd: Ca 12 st små bröd

4/5
(288 röster)

Ingredienser

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 25 g (ett halvt) paket jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12,5 dl vetemjöl eller 1,5 dl grahamsmjöl 11 dl vetemjöl
  • Mjöl till utbakningen

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Jag brukar vara ganska frikostig med honungen. Jag brukar använda flytande honung eller sirap. Mät upp mjölk och vatten, häll över lite av mjölkvattnet, rör om med en trägaffel så att det löser sig. Häll sedan på resten.
Nu är det dags att blanda i mjölet. Rör samtidigt som du blandar i det. Det ska gå snabbt och det är viktigt att degen är lös. Bara blanda snabbt. Strö över en näve vetemjöl, och låt jäsa i bunken med en handduk över i c.a. 1 timme. Ju längre desto bättre.

Värm ugnen till 240-250. Täck två plåtar med bakpapper. Strö ut en näve vetemjöl på bakbordet och vält försiktigt ut degen på mjölet. Det är viktigt att du inte knådar. Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med ena handen, försiktigt. Skär sedan degen i remsor, ungefär fem-sex stycken. Dela sedan varje remsa på snedden i 2-3 delar. Flytta sedan bitarna till plåtarna.

In med plåtarna i ugnen, en i taget, i 20 minuter. Låt svalna utan handduk.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.