Till Norrmejerier startsida
Fish and Chips

Fish and Chips

Mer engelskt kan det inte bli!

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(65 röster)

Ingredienser

  • 600 g filé av vit fast fisk till exempel torsk kolja eller gös
  • 1 liter neutral matolja till fritering till exempel raps- eller majsolja
  • 1 1/2 dl vetemjöl

Frityrsmet:

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl ljust öl
  • 1/2 pressad citron
  • salt och peppar
  • Pommes frites
  • 8-10 potatisar av mjölig sort cirka 800 g
  • 1 tsk salt
  • 1 liter neutral matolja till fritering

Till servering:

  • majonnäs
  • gröna ärtor
  • citronklyftor

Gör så här

Skala och skär potatisen i stavar.
Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter Fritera potatisen i omgångar i 8-10 minuter. Ta upp och låt den svalna.
Hetta upp oljan till 200 grader och fritera potatisen igen i omgångar tills den blir härligt frasig 2-4 minuter.
Skär fiskköttet i avlånga bitar.
Gör frityrsmeten. Häll 1 1/2 deciliter vetemjöl i en bunke. Tiltsätt maizena och bakpulver och blanda noggrant. Rör försiktigt ner öl och citron i mjölblandningen. Salta och peppra efter smak och låt smeten svälla i 20 minuter.
Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter.
Häll 12 deciliter vetemjöl på en tallrik.
Vånd varje fiskbit i mjölet och doppa dem i frityrsmeten. Lägg försiktigt ner fiskbitarna i oljan och fritera dem gyllenbruna 5-7 minuter Tänk bara på att inte lägga ner alla bitar samtidigt för då kallnar oljan.
Servera direkt med pommes frites majonnäs kokta gröna ärtor och citronklyftor eller om man ska vara riktigt autentisk - lite maltvinäger!

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.