Till Norrmejerier startsida
Frestande butterkaka

Frestande butterkaka

Mängd: 2 butterkakor

4,5/5
(11 röster)

Ingredienser

  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 paket jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl råsocker strö
  • 14-15 dl vetemjöl
  • 1 msk stött kardemumma
  • fyllning
  • 50 g kallt Norrmejerier Smör
  • 2 dl djupfrysta hallon
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl råsocker strö
  • 1 dl riven kokos
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl grovhackade hasselnötter

Gör så här

Smält smöret och häll i mjölken (degvätskan ska vara 37°). Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av degvätskan. Häll i resterande vätska och tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Knåda till en smidig deg på mjölat bakbord i ca 10 min. Låt jäsa i 40 min. Vält ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut den till en rektangulär platta. Hyvla över smöret med en osthyvel. Bred på tinade hallon blandade med rivet citronskal. Sikta över vetemjölet. Strö över socker och kokosflingor. Rulla ihop degen till en rulle från långsidorna. Skär i ca 4 cm höga bullar. Ställ bullarna i smörda eller bakplåtspappersklädda formar (stekpanna med raka kanter går också bra) med snittytan uppåt. Jäs i 20 min.
Sätt ugnen på 200°-225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på kokos och hackade hasselnötter. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.