En utsökt god paj i äppeltider.
Så gör man
1. Gör pajdegen genom att hacka ihop mjöl och smör och stänka över vatten. Knåda ihop till en deg och platta ut den direkt i en form, helst med löstagbart botten. Nyp till kanterna så att det ser trevligt ut och ställ in i kylen att vila. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa eller mixa smör, socker, ägg och maizena till en smet. Riv äpplena med skal, kärnhus och allt (men inga fula bruna stötskador) direkt ner i smeten.
3. Bred ut smeten i formen och grädda den på nedersta näst nedersta falsen ca 15 min. Sänk då värmen till 180 grader och grädda ytterligare ca 20 min. Pröva med sticka att pajen är klar. OBS! Pajen ska vara saftig, så stickan blir inte helt torr men däremot ska den var varm när man känner mot läppen.
4. Servera den avsvalnad. Sikta lite florsocker över pajen och bjud lättvispad grädde till.