Till Norrmejerier startsida
Jessicas chokladmoussebakelse

Jessicas chokladmoussebakelse

Det här receptet kommer från Jessica Sandberg, chefskonditor på Nya konditoriet i Umeå. Svårighetsgraden är något högre än på många andra recept men resultatet är både fantastiskt gott och vackert. Det tar någon dag att göra klart dessa chokladbakelser eftersom tryffeln och bottnarna ska vila över natten. Men de är värda att vänta lite på och inte alls krångliga att göra om man följer receptet. Ett tips är att läsa igenom hela receptet innan du börjar så att du har alla ingredienser hemma och har gått igenom alla moment.

Mängd: 1 tårta

4/5
(20 röster)

Ingredienser

Chokladtryffel:

 • 200 g Norrmejerier Vispgrädde
 • 140 g mörk choklad, 60 %
 • 40 g päroncognac

Chokladbottnar:

 • 200 g äggvita
 • 70 g socker
 • 200 g mörk choklad 60 %
 • 50 g smör
 • 2 äggulor

Mjölkchokladbavaroise (mousse):

 • 45 g honung
 • 90 g Norrmejerier Vispgrädde
 • 4 äggulor
 • 330 g mjölkchoklad, finhackad
 • 540 g Norrmejerier Vispgrädde, vispad

Gör så här

1. Chokladtryffel:
Koka upp grädden och slå den över den finhackade chokladen i en bunke. Mixa slät med mixerstav. Tillsätt päroncognac och mixa igen. Plasta in bunken och låt stå till nästa dag i rumstemperatur.

2. Chokladbottnar:
Vispa äggvitor och socker till en fluffig maräng. Smält chokladen, rör i smöret och låt det smälta ihop. Tillsätt äggulorna och blanda väl. Rör ned chokladblandningen i marängen försiktigt. Spritsa eller stryk ut bottnar, ca 1 cm höga, på bakplåtspapper. Du kan här välja att göra små portionsbakelser eller en tårta. Till tårta behövs 2 st bottnar ca 20 cm diameter, du kan också göra en tårta som du sedan skär upp i bakelser. Väljer du portioner blir det ca 12 st där du kan välja att ha en botten eller två men de bör vara ca 5 cm i diameter. Kolla vilka formar du har hemma så att de passar att montera själva tårtan i (se steg 3).

Baka bottnarna i 180 grader ugn ca 15 min för större bottnar och ca 10 min för mindre. Förvara bottnarna i kyl (inplastade) till nästa dag.

3. Mjölkchokladbavaroise (mousse):
Bryn honungen lätt i en kastrull. Tillsätt grädde och äggulor i kastrullen och sjud försiktigt i vattenbad till ca 85 grader eller lagom krämig konsistens. Sila smeten över mjölkchokladen och mixa blandningen slät. Låt svalna till ca 26 grader innan den vispade grädden vänds i. Börja med lite vispad grädde och tillsätt mer eftersom.

4. Lägg ihop tårtan eller bakelserna:
Lägg en chokladbotten i en tårtring eller form. Spritsa i tryffeln och avsluta med en botten ovanpå tryffeln. Fyll upp med moussen och stryk slät med linjal, spatel eller vad som passar. Vi har använt oss av en form med höjden 5 cm. Därefter fryser man allt så moussen får stelna ca 2 timmar eller till nästa dag.
Ta fram och tina tårtan eller bakelserna och lossa försiktigt runt kanten på formen.

Nu kan du fritt dekorera tårtan med färska bär, chokladdekorationer eller kakao. Lycka till!

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.