Till Norrmejerier startsida
Kakao-och kaffeglass med kaffeganache

Kakao-och kaffeglass med kaffeganache

Den här rätten skapades av Linnéa Liljedahl för Norrmejerier, och är en av sju i en meny komponerad för att smaka som godast med norrländsk mjölk i glaset.

Mängd: 6-8

5/5
(1 röster)

Ingredienser

Glass:

  • 250 gram Norrmejerier mjölk
  • 250 gram Norrmejerier grädde
  • 100 gram farinsocker
  • 6 st äggulor
  • 12 gram snabbkaffe
  • 12 gram kakao
  • 2,5 cl whiskey

Ganache:

  • 200 gram Norrmejerier grädde
  • 15 gram snabbkaffe
  • 183 gram choklad
  • 25 gram glukos
  • 12 gram Norrmejerier smör
  • 1 cl vodka

Gör så här

Glass:
Värm upp mjölk, grädde, kaffepulver och kakao till strax under kokningstemperatur. Vispa under tiden äggulor och socker fluffigt. Tillsätt ägg/socker till grädd/mjölken och vispa/rör noggrant upp glassmeten till 82-85 grader. Sila glassmeten genom en finnätad sil och tillsätt whiskey. Kyl ner och kör glassen i glassmaskin till krämig konsistens. Glassen håller bäst i en frys som håller kring 13-14 minusgrader.

Ganache:
Hacka chokladen fint och lägg i en vid bunke. Ta ut smöret så det blir lite rumstempererat. Värm upp grädde, glukos och snabbkaffe. Slå grädden över chokladen och rör ihop. Montera ner smöret lite i taget. Avsluta med vodkan. Låt stå svalt, ca 15-20 grader.

Kaffebönor till servering.

Servera ganache med glass och riven kaffeböna till en kopp varm mjölk.