Till Norrmejerier startsida
Kanelbullar

Kanelbullar

Mumsiga kanelbullar som bäst avnjutes med ett stort glas kall mjölk.

Mängd: Ca 40 bullar

4/5
(6 röster)

Annons

Ingredienser

  • 150 gr Norrmejerier Smör eller Norrgott
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 50 gr jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
  • 850 gr (ca 1.4 liter) vetemjöl
  • Fyllning
  • ca 100 gr rumsvarmt Norrmejerier Smör eller Norrgott
  • ca 1 dl socker
  • ca 2 msk kanel
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker att strö över bullarna

Gör så här

Smält smör eller Norrgott i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C). Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och ev. kardemumma. Mät upp mjölet luftigt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakning.

Arbeta degen kraftigt - 5 min med maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 min.

Knåda degen smidigt på mjölat bakbord, dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka och bre på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela varje rulle i ca 10 bitar. Lägg dem med snittytan upp i bakformar.

Jäs i ca 40 min. Sätt på ugnen till 250 C under tiden bullarna jäser.

Pensla bullarna med ägg, strössla bullarna med pärlsocker innan du stoppar in dem i ugnen. Grädda i 5-8 minuter.