Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 1 paket jäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • ca 13-14 dl ljust siktat dinkel- eller vetemjöl
  • 2 msk vallmofrö, gärna både blått och vitt

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Tillsätt salt. Rör ut jästen i lite av mjölken. Häll i resterande degvätska och tillsätt mjölet, lite i taget. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i två bitar. Rulla ut till långa limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Klipp degen i flikar som ”en kvist med blad”. Låt jäsa 20 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över rikligt med vallmofrö. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills bröden fått fin färg. Brödet går lätt att bryta isär i lagom portionsbitar och blir jätte-fint på ett buffébord.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.