Lussebullar, saffransbullar eller lussekatter. Kärt barn har många namn. Men vad du än väljer att kalla dem så sprider de alltid en härlig saffransdoft som skapar julstämning i vilket kök som helst.
Mängd: 50 st
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken till ett degspad. Värm till 37 °C (fingervarmt). Häll en del av degspadet över den smulade jästen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, ägg, saffran, socker och salt. Tillsätt sedan mjölket och arbeta in antingen för hand eller i bakmaskin. Täck bunken med en bakhandduk. Låt jäsa ca 30 min.
Efter jäsningen är det dags att knåda degen tills den blir slät och blank. Baka ut dina lussekatter och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck ned russinen ordentligt annar "poppar" dom ut under nästa jäsning. Jäs på plåt under bakhandduk till dubbel storlek, ca 20-30 minuter.
Pensla lussebullarna med uppvispat ägg innan gräddningen. Grädda mitt i ugnen på 225 °C i ungefär 8 min.
Låt bullarna svalna under bakduk och gärna på galler.
Norrmejerier Smör innehåller en mycket liten mängd laktos, upp till 1 gram laktos per 100 gram och har vanligtvis ingen betydelse för dig som i vanliga fall väljer laktosfritt. Prova vad som fungerar för dig!