Till Norrmejerier startsida
Laktosfria lussebullar

Laktosfria lussebullar

Lussebullar, saffransbullar eller lussekatter. Kärt barn har många namn. Men vad du än väljer att kalla dem så sprider de alltid en härlig saffransdoft som skapar julstämning i vilket kök som helst.

Mängd: 50 st

4/5
(13 röster)

Ingredienser

  • 50 g 1 pkt jäst för söta degar
  • 150 g Norrmejerier Smör eller Norrgott
  • 5 dl Norrmejerier Laktosfri Mjölk
  • 1 st ägg
  • 2 paket saffran, dvs 0,5g/st
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling och russin till garnering.

Gör så här

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken till ett degspad. Värm till 37 °C (fingervarmt). Häll en del av degspadet över den smulade jästen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, ägg, saffran, socker och salt. Tillsätt sedan mjölket och arbeta in antingen för hand eller i bakmaskin. Täck bunken med en bakhandduk. Låt jäsa ca 30 min. Efter jäsningen är det dags att knåda degen tills den blir slät och blank. Baka ut dina lussekatter och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck ned russinen ordentligt annar "poppar" dom ut under nästa jäsning. Jäs på plåt under bakhandduk till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg innan gräddningen. Grädda mitt i ugnen på 225 °C i ungefär 8 min. Låt bullarna svalna under bakduk och gärna på galler.

Tips:

Norrmejerier Smör innehåller en mycket liten mängd laktos, upp till 1 gram laktos per 100 gram och har vanligtvis ingen betydelse för dig som i vanliga fall väljer laktosfritt. Prova vad som fungerar för dig!

Äntligen är våra Solskensfiler här!

Smaskiga Solskensfiler för de norrländska frukostborden med smak av Äpple/Päron och Kokos/Passion.

Norrmejeriers goda filsortiment

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer