Till Norrmejerier startsida
Laxpaj

Laxpaj

Fräsch fettsnål laxpaj

Mängd: 4 p/6-8 som förrätt

4/5
(20 röster)

Ingredienser

Pajbotten:

  • 50 g smör eller margarin
  • ½ dl keso
  • 1½ dl grovt rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl keso
  • 4 msk hackad gräslök / 2-3 msk hackad purjolök
  • 2 msk hackad dill
  • 100 g rökt lax i skivor man kan ta mer om man vill
  • 1-2 avokado i klyftor
  • citronsaft

Garnering:

  • 2 msk svart kaviar
  • skivor av citron
  • ev dillvippor

Gör så här

Beredning:

Pajbotten: mosa keso och matfett . Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant. Mjöla händerna så går det lätt. Platta ut degen så att den täcker botten och 3-4 cm upp på kanten. Nagga med en gaffel. Grädda pajskalet i 200i ugnens mittersta del ca 10-15 min. tills pajskalet verkar torrt och sprött. Låt svalna.
Fyllning: Mosa keso och tillsätt gräddfil och kryddgrönt. Skala och skär avokadon i klyftor. Pressa citronsaft över avokadobitarna så att de inte mörknar. Skär laxen i skivor.
Placera pajskalet på ett uppläggningsfat. Häll fyllningen i pajskalet. Vrid laxskivorna
och lägg ut som solstrålar. Lägg avokadoklyftorna mellan laxskivorna. Garnera med svart kaviar i mitten. Citronskivor är trevligt att garnera med, liksom dillvippor.
Servera med sallad och vitt vin eller öl.

Pajen kan serveras både som förrätt och huvudrätt. Pajskalet kan göras i förväg
och kylas eller frysas. Fyllningen gör du på 15 minuter snabbt och lätt!

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.