Rostbiff med dinkelsallad, primörer och rostade frön samt en färskost på mild naturell Verum Hälsoyoghurt, gräslök och vitlök. Till dessert en smoothie på Verum Hälsoyoghurt vanilj och frysta bär. Foto: Magnus Skoglöf
Mängd: 4 personer
Sallad:
Dinkelkornen ska blötläggas och kokas. Då koktiden skiljer sig mellan märken och kvalitet är det lättast att följa receptet som medföljer paketet. Skär sparrisen (skala den lite om den är grov) och lägg den i kokande saltat vatten och låt ligga i 1 minut innan du lyfter upp den och sköljer med kallt vatten. Rödlöken ska skalas och skäras i tunna små båtar. Blanda nu allt och smaksätt med olja, citronjuice, salt och svartpeppar.
ROSTADE FRÖN:
Pumpakärnor, 4 msk
Solrosfrön, 4 msk
Noripapper, ½ ark
Rosta kärnor och frön på medelhög värme i stekpanna eller i ugnen, hacka dem sedan grovt. Noripapper är den alg som rullas runt sushi och den ska rivas eller hackas i fina bitar, det fungerar också att mixa den. Algen kommer att ge en frisk havssmak. Blanda nu dessa tre saker och strö över salladen innan den serveras.
FÄRSKOST:
Verum Hälsoyoghurt Mild Naturell, ½ liter
Gräslök, 1 kruka
Vitlök, 1 klyfta
Salt och svartpeppar
Häll yoghurten i ett kaffefilter eller i en ren handduk och låt den rinna av i en sil. Ställ kallt. Detta tar cirka 3 timmar, den ska vara krämig och ju längre den hänger, desto krämigare blir den. Strimla gräslöken och riv vitlöken, blanda detta med yoghurten och smaka av med salt och svartpeppar. Avhängd yoghurt går att smaksätta på en mängd sätt och passar utmärkt även till grillat.
SMOOTHIE:
Verum Hälsoyoghurt Vanilj, 6 dl
Frysta hallon och blåbär, 125 gr
Häll yoghurten i en mixer och tillsätt bären. Mixa tills den är helt slät. Sötheten avgör du med mängden bär, ju mera bär desto mindre söt blir drycken. Låter man även yoghurten ligga en stund i frysen före blir konsistensen mer som en glass.