Till Norrmejerier startsida
Lunch

Lunch

Rostbiff med dinkelsallad, primörer och rostade frön samt en färskost på mild naturell Verum Hälsoyoghurt, gräslök och vitlök. Till dessert en smoothie på Verum Hälsoyoghurt vanilj och frysta bär. Foto: Magnus Skoglöf

Mängd: 4 personer

3/5
(1 röster)

Ingredienser

Sallad:

  • Rostbiff, skivad 320 gr
  • Dinkelkorn, 2 dl
  • Rödlök, skuren i båtform, 1 st
  • Grön sparris, 1 knp
  • Rädisor, 1 knp
  • Kallpressad rapsolja, 2 msk
  • Citronjuice, ¼ citron
  • Mixsallad
  • Ärtskott

Gör så här

Dinkelkornen ska blötläggas och kokas. Då koktiden skiljer sig mellan märken och kvalitet är det lättast att följa receptet som medföljer paketet. Skär sparrisen (skala den lite om den är grov) och lägg den i kokande saltat vatten och låt ligga i 1 minut innan du lyfter upp den och sköljer med kallt vatten. Rödlöken ska skalas och skäras i tunna små båtar. Blanda nu allt och smaksätt med olja, citronjuice, salt och svartpeppar.

ROSTADE FRÖN:
Pumpakärnor, 4 msk
Solrosfrön, 4 msk
Noripapper, ½ ark


Rosta kärnor och frön på medelhög värme i stekpanna eller i ugnen, hacka dem sedan grovt. Noripapper är den alg som rullas runt sushi och den ska rivas eller hackas i fina bitar, det fungerar också att mixa den. Algen kommer att ge en frisk havssmak. Blanda nu dessa tre saker och strö över salladen innan den serveras.

FÄRSKOST:
Verum Hälsoyoghurt Mild Naturell, ½ liter
Gräslök, 1 kruka
Vitlök, 1 klyfta
Salt och svartpeppar

Häll yoghurten i ett kaffefilter eller i en ren handduk och låt den rinna av i en sil. Ställ kallt. Detta tar cirka 3 timmar, den ska vara krämig och ju längre den hänger, desto krämigare blir den. Strimla gräslöken och riv vitlöken, blanda detta med yoghurten och smaka av med salt och svartpeppar. Avhängd yoghurt går att smaksätta på en mängd sätt och passar utmärkt även till grillat.

SMOOTHIE:
Verum Hälsoyoghurt Vanilj, 6 dl
Frysta hallon och blåbär, 125 gr

Häll yoghurten i en mixer och tillsätt bären. Mixa tills den är helt slät. Sötheten avgör du med mängden bär, ju mera bär desto mindre söt blir drycken. Låter man även yoghurten ligga en stund i frysen före blir konsistensen mer som en glass.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.