Till Norrmejerier startsida
Mangosufflé

Mangosufflé

Recept från kock Joel Moberg i Umeå. Alla mått är i gram för att lättare kunna anpassa receptet efter antal personer. Det är dessutom ganska noga med måtten när man gör sufflé så det är en stor fördel att väga alla ingredienser.

Mängd: 4 stora eller 8 mindre suffléer

4/5
(12 röster)

Ingredienser

  • 200 g mangopuré (fungerar bra att använda frysta mangotärningar, tina upp och kör i mixer till en slät puré)
  • 12 g potatismjöl
  • 7 g citronsaft
  • ca 50 g Norrmejerier Smör, rumsvarmt
  • strösocker till formarna

Maräng:

  • 100 g äggvita
  • 3 g citronsaft
  • 33 g socker

Gör så här

Koka upp mangopurén med potatismjöl och citronsaft under ständig omrörning tills den blivit krämig och tjocknat, drag åt sidan och täck med plastfilm.

Fodra formarna genom att använda rumsvarmt smör och pensla kanterna och bottnarna noga, alla sidor ska täckas. Skaka runt lite strösocker i formarna tills allt smör är täckt och häll bort överflödigt socker. Torka bort smör och socker från ovankanten.

Gör marängen genom att börja vispa äggvitorna försiktigt, öka på farten efter hand. Tillsätt citronsaft och socker och fortsätt vispa tills du har en tjock och fast maräng.

Blanda en tredjedel av marängen kraftigt med mangokrämen och vänd sedan ned resten lite mer försiktigt, t ex med en slickepott, till en smidig sufflémassa.

Sätt ugnen på 170 grader (ej varmluft). Häll upp sufflésmeten i en spritspåse. Spritsa smeten i formarna ända upp till kanten och stryk dem jämna med en palett eller stekspade. Smeten ska fylla hela formen så välj hellre mindre formar om du är osäker på om smeten räcker. Suffléerna lyfter lättare om man försiktigt lösgör kanten från sufflésmeten några millimeter, t ex med en knivspets eller med ett finger. Bakas av i ugn på 170 grader 17-20 minuter beroende på storlek. När suffléerna slutat höja sig och fått fin färg är de klara.

Serveras omedelbart, pudra gärna lite florsocker på toppen som dekoration.

Tips! Det går att klicka ut smeten i formarna men risken är stor att det blir luftfickor som gör att sufflén reser sig ojämnt, därför är det smartare med en sprits. Det finns t ex engångsspritspåsar i de flesta livsmedelsaffärer som är smidiga att använda. Var också noga med att torka bort allt spill runtom formarna, om det t ex är smet eller socker på utkanten blir det lätt bränt i ugnen.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.