Till Norrmejerier startsida
Morotsbullar med solrosfrön

Morotsbullar med solrosfrön

Supergoda, fiberrika frallor som passar jättebra att frysa! Gjorde succé bland kollegorna till frukosten.

Mängd: 20 frallor

4/5
(18 röster)

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 50 g jäst
  • 1 ½ dl vetekross
  • 2 dl+4 dl vatten
  • ½ dl rapsolja
  • 2 ½ dl Norrmejerier Turkisk Yoghurt
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk salt
  • 2 msk ljus sirap (jag använde honung)
  • 6 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 6 dl siktat dinkelmjöl
  • 6-8 dl vetemjöl special

Gör så här

Skala morötterna och finfördela dem i matberedaren

Smula jästen i en bunke. Koka vetekrosset i 2 dl vatten ca 1 minut. Tillsätt resten av vattnet, olja och yoghurt. Låt svalna till fingervarmt, 37 grader.

Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i morötter, solrosfrön, salt och sirap. Tillsätt dinkelmjöl och vetemjöl, spara lite till utbakningen och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i hushållsmaksin 6-8 min.

Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.

Dela degen i 4 bitar. Forma varje bit till en avlång rulle och skär dem i 5 bitar vardera. Forma bitarna till bullar med lätt mjölade händer. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Produkter i receptet:

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.