Tänk på att göra degen minst 1 dygn innan.
Mängd: ca 125 st
Ingredienser:
Rör rumstempererat smör, socker och sirap till en jämn smet. Enklast är att använda sig av en elvisp när du gör pepparkaksdeg.
Sedan är det dags att röra ned ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Därefter tillsätter du vatten och allra sist ska mjölet i.
Det är sedan viktigt att degen får ligga och vila minst 1 dygn i kylskåp. Svep in den i folie innan du lägger in den.
Bäst resultat får du om du tar fram en bit i taget av degen. Kavla ut den tunt på ett bakbord, ca 3-4 m.m. Använd pepparkaksformar för att ta ut kakorna (om du inte har några formar kan du testa med ett vanligt dricksglas). Lägg dina pepparkakor på plåtar klädda med bakplåtspapper eller smorda med smör. Plåtarna ska inte vara varma när du lägger dit dina pepparkakor för då börjar gräddningen genast och kan ge ett lite sämre resultat. Grädda varje plåt 4-5 minuter i mitten av ugnen. Gradantalet ska vara mellan 200-225.
De färdiga pepparkakorna kan du förvara antingen i en burk i rumstemperatur eller slänga i frysen och plocka fram när du blir sugen.