Till Norrmejerier startsida
Pepparkakor

Pepparkakor

Tänk på att göra degen minst 1 dygn innan.

Mängd: ca 125 st

4/5
(17 röster)

Ingredienser

Ingredienser:

  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 0,5 msk malda nejlikor
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 msk bikarbonat
  • 1 dl vatten
  • 7,5 dl vetemjöl

Gör så här




Rör rumstempererat smör, socker och sirap till en jämn smet. Enklast är att använda sig av en elvisp när du gör pepparkaksdeg.

Sedan är det dags att röra ned ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Därefter tillsätter du vatten och allra sist ska mjölet i.

Det är sedan viktigt att degen får ligga och vila minst 1 dygn i kylskåp. Svep in den i folie innan du lägger in den.

Bäst resultat får du om du tar fram en bit i taget av degen. Kavla ut den tunt på ett bakbord, ca 3-4 m.m. Använd pepparkaksformar för att ta ut kakorna (om du inte har några formar kan du testa med ett vanligt dricksglas). Lägg dina pepparkakor på plåtar klädda med bakplåtspapper eller smorda med smör. Plåtarna ska inte vara varma när du lägger dit dina pepparkakor för då börjar gräddningen genast och kan ge ett lite sämre resultat. Grädda varje plåt 4-5 minuter i mitten av ugnen. Gradantalet ska vara mellan 200-225.

De färdiga pepparkakorna kan du förvara antingen i en burk i rumstemperatur eller slänga i frysen och plocka fram när du blir sugen.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.