Till Norrmejerier startsida
Pepparpanerad lättrökt fläskrygg

Pepparpanerad lättrökt fläskrygg

Hanna Löwendahl från Mjölby blev Västerbottensost®-stipendiat 2006. Hanna segrade med Pepparpanerad lättrökt fläskrygg. En rätt som föll den namnkunniga juryn i smaken. Motiveringen lyder: En välkomponerad och ambitiös rätt. Vinnaren har visat prov på gott handlag, känsla för sammansättning och presentation. Lite överraskande kombinationer och fint nytänkande.

Mängd: 10 pers

4,5/5
(8 röster)

Ingredienser

  • 1200 g benfri kotlettrad
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl lime och zest (rivet limeskal)
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt

Gör så här

Värm honung, limesaft, peppar och salt i en kastrull tills de blandat sig väl. Låt svalna. Sätt ugnen på 90 grader. Dela kotlettraden på längden, så att du får två långa bitar. Pensla på marinaden. sätt in en termometer i den tjockaste delen och stek tills innertemperaturen blivit 60 grader. Gör i ordning röklådan med alflisspån enligt anvisning. Lägg köttet på galler och rök det i 20 minuter eller tills innertemperaturen kommer upp i 68 grader. Låt köttet vila innan tranchering

Rätten serveras med polenta smaksatt med Västerbottensost och gräslök, blomkålscremé, örtolja, vackra betor, portvinssky, pärlconfit och mangoldskott (se recepten nedan).


TILLBEHÖR:

PORTVINSSKY:
4 st schalottenlökar
100 g smör
2 dl portvin
1 dl koncentrerad kalvfond
4 dl vatten
1 krm svartpeppar
1 krm timjan
1 krm malen kanel
1/2 apelsin - saft och zest
ev. salt

Fräs löken i 1 msk av smöret i en kastrull. Slå på portvin och koka en kort stund. Tillsätt sedan kalvfond och vatten och smaka av med peppar,kanel, apelsinsaft, timjan och eventuellt salt. Koka såsen livligt i vid kastrull tills 1 dl återstår, sila. Tillsätt apelsinzest.


POLENTA SMAKSATT MED VÄSTERBOTTENSOST OCH GRÄSLÖK:
3 dl majsmjöl
14 dl hönsbuljong (1 dl konc.)
160 g riven Västerbottensost
1 kruka gräslök

Koka upp hönsbuljongen och smaksätt med salt, olja och vitpeppar. Häll i majsmjölet och låt polentan koka klart på svag värme i cirka 6 minuter. Häll upp på plåt och låt svalna. Stansa ut kakor och fyll med Västerbottensost och gräslök. Stek polentan gyllenbrun.


PÄRLLÖKSCONFIT:
1/2 balsamico
30 g brunt farinsocker
2 msk apelsinsaft och zest
25 g hackad vitlök
60 g fryst pärllök
1 msk olja

Fräs vitlök och pärllök i olja. Tillsätt blasamico, kycklingfond, apelsinsaft och farinsocker och koka ihop. Smaksätt med apelsin, salt och vitpeppar.


BLOMKÅLSCREMÉ
1 st blomkålshuvud (ca 750 g)
1 dl crème friche
1/2 citron - saft och zest
salt och vitpeppar

Dela blomkålen i små buketter och koka dem i slatat vatten tills de känns mjuka. Ånga av så att all vätska försvinner. Mixas tillsammans med crème fraiche till en slät puré. Smaksätt purén med citronsaft, zest, salt och vitpeppar.


HANNAS GODA ÖRTOLJA:
2 dl matolja
25 g persilja
25 g babyspenat
25 g ruccola
salt och vitpeppar

Nyp av bladen på persiljan och lägg i en skål ihop med spenaten och ruccolan. Mixa samman slätt ihop med oljan. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll på flaska.


DEKORATIVA VÄSTERBOTTENSFLARN
150 g riven Västerbottensost

Lägg på bleck eller plåt som runda tunnare puckar. Baka i ugn på 175 grader tills de är krispiga och gyllene i färgen.


VACKRA BETOR
150 g rödbetor
150 g gulbetor
salt

Skölj betorna, koka i saltat vatten. Låt svalna och skala. Skiva tunt. Ringla lite av örtoljan över.


MANGOLDSKOTT:
20 g mangoldskott

Garnera den färdiga rätten med mangoldskott.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.