Till Norrmejerier startsida
Pitepalt med smör och rårörda lingon

Pitepalt med smör och rårörda lingon

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(243 röster)

Ingredienser

  • 1 1/2 kg mjölig vinterpotatis, t ex mandelpotatis
  • 2 tsk salt
  • 4 dl kornmjöl
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 300 gram rimmat fläsk
  • 1/2 gul lök
  • 1 nypa mald kryddpeppar
  • Smält Norrmejerier Smör och rårörda lingon till servering

Gör så här

Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet. Låt potatisen rinna av en stund i ett durkslag.

Blanda potatis, mjöl och salt. Låt stå och svälla en liten stund. Koka upp vatten och lite salt i en stor kastrull.

Finhacka löken och skär fläsket i tärningar. Stek lök och fläsk i smör tills det fått lite färg. Krydda med kryddpeppar.

Forma degen till 16 runda bullar. Platta till dem och tryck en fördjupning i varje med tummen. Lägg i lite fläsk och rulla ihop till bollar. Koka palten försiktigt ca 40 minuter. Ta upp dem med hålslev.

Servera med smält smör och rårörda lingon.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.