Till Norrmejerier startsida
Portionspajer med svamp

Portionspajer med svamp

Mängd: 8 stycken

0/5
(0 röster)

Ingredienser

Pajdeg:

  • ca 2 kokta kalla,
  • skalade potatisar, 150 g
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g Norrmejerier Smör

Fyllning:

  • 500 g färska champinjoner
  • eller 2 burkar
  • konserverade á 200 g
  • 1/2 finhackad gul lök
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Mellangrädde
  • ca 3 dl buljong
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-2 msk portvin eller
  • sherry, ev soja
  • ca 1 1/2 dl riven lagrad ost, t ex Norrmejerier Präst®

Gör så här

Börja med pajdegen. Riv potatisen. Hacka samman mjöl, smör och potatis. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i små portionsformar. Nagga degen med en gaffel. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200ºC. Grädda formarna i mitten av ugnen i ca 15 min. Skär champinjonerna i skivor. Fräs dem tillsammans med löken i smör tills vätskan kokat in. Strö över mjöl. Rör om. Späd med grädde och buljong. Låt stuvningen koka på svag värme ca 10 min. Smaksätt med salt, peppar, vin och eventuellt soja. Häll svampstuvningen i de färdig-gräddade pajskalen. Strö över ost. Gratinera portionspajerna i 250ºC, i övre delen av ugnen, ca 7 min. Servera med en sallad.

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott