Det här är ett klassiskt recept på saffransbröd. Mycket saffran och smör i degen gör bullarna extra goda och saftiga.
Mängd: ca 60 stycken (hela grundsatsen)
Stöt saffran och salt i en mortel. Finfördela jästen i en stor bunke. Smält smör, tillsätt saffran, socker och mjölk. Låt blandningen bli 37°.
Vispa ägget lätt och tillsätt det i mjölk- och smörblandningen. Blanda ut jästen i lite av degvätskan. Häll över resterande degvätska. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig.
Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla till fingertjocka längder, ca 12 cm långa. Rulla ytterändarna åt olika håll som ett S. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225°.
Dekorera lussekatterna med
russin och pensla dem med upp-vispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 7 min eller tills lussekatterna fått fin färg.