Till Norrmejerier startsida
Saffransbröd

Saffransbröd

Det här är ett klassiskt recept på saffransbröd. Mycket saffran och smör i degen gör bullarna extra goda och saftiga.

Mängd: ca 60 stycken (hela grundsatsen)

4/5
(7 röster)

Ingredienser

  • 2 paket saffran (1 g)
  • ½ tsk salt
  • 1 paket jäst (50 g)
  • 175 g Norrmejerier Smör
  • 5 dl Norrmejerier Lättmjölk
  • 1 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • ca 17 dl vetemjöl (ca 1 kg

Gör så här

Stöt saffran och salt i en mortel. Finfördela jästen i en stor bunke. Smält smör, tillsätt saffran, socker och mjölk. Låt blandningen bli 37°.

Vispa ägget lätt och tillsätt det i mjölk- och smörblandningen. Blanda ut jästen i lite av degvätskan. Häll över resterande degvätska. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig.

Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla till fingertjocka längder, ca 12 cm långa. Rulla ytterändarna åt olika håll som ett S. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225°.

Dekorera lussekatterna med
russin och pensla dem med upp-vispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i ca 7 min eller tills lussekatterna fått fin färg.