Till Norrmejerier startsida
Skumskola

Skumskola

Mjölk värms enklast i en kastrull på spisen. Men det finns också flera olika praktiska redskap för att skumma mjölk.

4/5
(38 röster)

Ingredienser

  • Välj Norrmejerier Mjölksort efter smak. Det passar bättre med en mildare kaffesort till lätt- och minimjölk.
  • Standardmjölk ger ett krämigt skum medan lägre fetthalt ger ett fluffigare skum.

Gör så här

Fyll kastrullern till en tredjedel så att den varma, skummande mjölken får plats. Värm mjölken långsamt och vispa under tiden.
Vid ca 60-65° har mjölken nått "rykpunkten", mjölkskummet har små bubblor och är mjukt och följsamt. (Värm inte mjölken över 65°, för då ändras smak och lukt). Knacka kastrullen mot ett hårt underlag så försvinner de största bubblorna. Ju mindre bubblor desto godare latte!

Tips:

Fettet i mjölken fungerar som en smakförhöjare som lyfter fram kaffesmaken.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.