Till Norrmejerier startsida
Surdeg Grundrecept

Surdeg Grundrecept

På fem dagar gör du en surdeg som kan hålla i generationer.

Mängd: Oändligt

4,5/5
(2 röster)

Ingredienser

  • 100 g vatten, 35 grader
  • 200 g rågmjöl eller vetemjöl
  • 150 g äpple som rårivits

Gör så här

Använd våg! Blanda vatten, äpple och mjöl i en glasburk med lock. Låt burken stå ganska varmt i tre dygn. (ovanpå torktumlaren gick bra, men akta den skakar ner!) Rör om innan du går och lägger dig varje kväll.

På den fjärde dagens morgon har du en grund. Fyll på med 200 g mjöl och 200 g 35-gradigt vatten. Rör ihop och låt stå ett dygn till. Nästa dag har du en surdeg! Förvaras svalt.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.