Till Norrmejerier startsida
Tunnbröd med skagenröra

Tunnbröd med skagenröra

Mängd: 4 portioner Mjukt tunnbröd 10 – 12 bröd

4/5
(19 röster)

Ingredienser

  • Mjukt tunnbröd
  • 10 – 12 bröd
  • 25 g Norrmejerier Smör
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stött fänkål
  • 4 dl rågsikt
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 9 dl vetemjöl

Skagenröra:

  • 200 g skalade räkor
  • 2 msk majonnäs
  • 1 dl Norrmejerier Crème Fraiche
  • 2 msk hackad dill
  • några droppar citron
  • 2 msk rom t ex löjrom, sikrom eller stenbitsrom

Gör så här

Smält smöret och häll i mjölken. Låt blandningen bli 37°. Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degvätskan. Häll i resterande degvätska, honung, salt och fänkål. Blanda i mjölet, blandat med hjorthornssalt, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 45 minuter under bakduk. Dela degen i bitar och rulla till runda bullar som får jäsa en gång till, ca 25 minuter. Kavla ut till platta rundlar och grädda i en het stekpanna på båda sidorna.
Skagenröra:Hacka räkorna grovt. Blanda majonnäs, crème fraiche, dill och lite citronsaft. Rör ner räkor och lite av rommen. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Servera de nygräddade tunnbröden med skagenröra och toppa gärna med lite extra rom.

Tips:

TIPS! Gör degen klar inomhus och jäs första gången, gör 10-12 runda bullar och lägg i en låda och ta med ut. Förvara lådan kallt men inte i minusgrader och baka ut i panna över öppen eld.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.