Ofta blir våra norrländska bönder uppskattade för att de erbjuder lokalproducerade mejeriprodukter. Det tycker vi förstås är bra, men egentligen är det inte bara bönderna man ska tacka, utan också våra 24 000 norrländska mjölkkor.
Varje dag ger varje norrländsk mjölkko ca 30 liter mjölk. Detta ger inte bara lokalproducerade mejeriprodukter, det håller också våra norrländska landskap öppna och vackra, vilket i sin tur främjar biologisk mångfald.
De vanligaste raserna är Svensk röd och vit boskap, även kallad Svensk rödbrokig boskap (SRB), och Svensk Låglandsboskap (Svensk Holstein). En lite mindre vanlig ras är Fjällkon (tillhör SKB Svensk Kullig boskap), och är en så kallad lantrasko. Rasen har formats av ett jordbruk med skogsbete och fäbodbruk som bedrivits i Norrland under de sista 2000 åren. Stormjölkerskan på bilden ovan är en av våra fjällkor.
För att enklare hålla reda på sina kor ger mjölkbonden ofta varje ko ett namn och ett eget nummer. Namnet går ofta i arv, från ko till kalv. Populära konamn är bl.a. Rosa, Stjärna, Krona, Sara och Maja.
Visste du...
...att kon har fyra(!) magar? Våmmen, nätmagen och bladmagen kallas tillsammans för förmagar, medan löpmagen är den egentliga magsäcken, ungefär som din egen. Från våmmen stöts fodret tillbaka upp i munnen och så idisslar kon. Det kan ta fyra dagar innan kon har tuggat färdigt fodret.