Utrikespolitiska sanktioner och avregleringar, sammanslagningar av mejerier, en modig suffragett, mjölken som livlina i midvinterkölden, bronsåldersnomader i kärror dragna av kor... Mjölkens historia är rik och skiftande.
Länsmejerskan Anna Gustafsson har betytt extra mycket för norrländsk mjölk och Norrmejerier. Kring sekelskiftet 1900 var hon drivande i utvecklingen av mejerihantering i Norrland. Äntligen kunde bönderna själva sköta förädlingen av sin mjölk och tillsammans äga mejeriet. Under sin tid som länsmejerska bidrog Anna till att 30 andelsmejerier startades i Norrbotten. Hennes drivkraft hjälpte bönderna att utvecklas och på sikt skapa det som idag är Norrmejerier, ägt av ca 530 norrländska mjölkbönder i Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland och Jämtland.
För omkring 4000 år sedan kom boskapsskötande nomader och bredde ut sig över Norden. Det var de som tog med sig mjölken som livsmedel. Från dem har de flesta av oss idag förmågan att bryta ned mjölken i matsmältningen och tack vare mjölkens näringstäthet har vi kunnat överleva i subarktiskt klimat.
Norrmejerier bildades 1971 av Västerbottens Södra, Skellefteortens och Lappmarkens mejeriföreningar.
1991 slogs föreningen ihop med Norrbottens Läns Producentförening, tio år senare, 2011, blev mjölkbönder i Ångermanland medlemmar i föreningen och från 2015 även mjölkbönder i Jämtland.
Norrmejerier hämtar mjölk från Härnösand i söder till Junosuando i norr som vi förädlar på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk.