Laktosintolerans innebär att man är känslig mig laktos. Laktosintolerans är ingen allergi och är inte farligt och ska inte blandas ihop med mjölkallergi – men kan givetvis vara otrevligt. Symptomen brukar vara att man blir bubblig i magen.
Mjölkallergi eller mjölkproteinallergi är mycket ovanligt och något helt annat än laktosintolerans. Dessa bör inte blandas ihop. Komjölksallergi innebär att man är allergisk mot protein som finns i mjölken vilket gör att man måste anpassa sin kost till helt mjölkfria alternativ, som till exempel soja- eller havrebaserade produkter. Allergin är mycket ovanlig och kan finns hos barn som är yngre än ett år. Oftast växer allergin bort innan barnet börjar skolan. 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölkproteiner, enligt Livsmedelsverket. Vid misstanke om mjölkallergi så bör sjukvården kontaktas för att få en riktig diagnos.
Här hittar du en lista på hur mycket laktos våra produkter innehåller:
Laktoshalt per 100 gram produkt:
Produkt | Laktos/100g |
Mjölk | 4,8 |
Filmjölk | 3,7 |
Yoghurt | < 3 |
Laktosfri vispgrädde | < 0,01 |
Laktosfri mjölk | < 0,01 |
Laktosfri fil | < 0,01 |
Smör | < 1 |
Vispgrädde | 2,9 |
Hårdost | < 0,1 |