Till Norrmejerier startsida

Inga publika betessläpp i Norrland i år 

Med anledning av läget med Coronasmittan har vi beslutat att ställa in den publika delen av årets betessläpp. Korna släpps förstås som vanligt ut på sitt sommarbete, men i år får de springa ut i gröngräset utan er som publik.

Självklart är det jättetråkigt att inte kunna ge er norrlänningar möjlighet att besöka våra gårdar och se när korna släpps ut på sommarbete i år. Det är en härlig känsla när de springer ut, ystra av det gröna gräset och att vi tillsammans med er får fira in sommaren och dina lokala mjölkbönder visa upp var den lokala mjölken kommer ifrån. Men med det läge som råder så är det viktigt att minska risken för smittspridning av det nya Coronaviruset och vi har därför fattat detta beslut. Hoppas att vi ses nästa år!  

Frågor och svar: 

Varför ställer Norrmejerier in betessläppen?
Med det osäkra läge som råder i samhället så är det viktigt att minska risken för smittspridning av det nya Coronaviruset. Därför har Norrmejerier beslutat att inte genomföra några publika betessläpp i år.

Varför väntade ni inte till i maj med att bestämma detta för att se hur läget är då?
Utifrån den bedömning Folkhälsomyndigheten gjort över pandemins utveckling har vi gjort bedömningen att det inte är realistiskt att tro att de går att genomföra under maj/juni månad. Vi har därför valt att dra i handbromsen redan nu för att inte belasta gårdarna med extra arbete i onödan 

Betessläppen är ju utomhus, är inte detta överdrivet?
Det är viktigt att alla bidrar till att minska risken för smittspridning av det nya Coronaviruset. Eftersom många av våra betessläp är välbesökta ser vi ingen möjlighet att genomföra dem på ett ansvarsfullt sätt där vi säkerställer att besökarna t ex inte står för nära varandra. Därför har vi valt att ställa in dem.

Om pandemin har gått över/ser bättre ut. Kommer ni att köra som vanligt då?
Nej. Publika betessläpp kräver en lång förberedelsetid så i år blir det tyvärr inga sådana. Vi hoppas däremot självklart att vi kan köra som vanligt nästa år igen och hoppas på norrlänningarnas förståelse för att vi vidtar denna försiktighetsåtgärd i dessa tider.

Kommer ni att erbjuda något alternativ?
Vi arbetar för fullt för att se om vi kan hitta ett annat sätt för norrlänningarna att kunna fira in sommaren med oss och våra mjölkbönder. Vi får återkomma om det, håll utkik på norrmejerier.se

Kan Coronaviruset spridas via mjölk/mejeriprodukter?
Det finns ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten. Kunskap från tidigare utbrott med liknande coronavirus visar att denna typ av virus smittar från sjuka personer och inte genom ytor som till exempel livsmedel och livsmedelsförpackningar (Källa: Livsmedelsverket)


Smarta tips inför besöket:

  • Samåk gärna och bidra till kortare transsporter.
  • Tvätta händerna om du varit i kontakt med djur.
  • Kom i tid så att du inte missar när kossorna springer ut.
  • Ha roligt och njut av ett glas norrländsk mjölk och en nybakt bulle!

Som vanligt bjuder vi på norrländsk mjölk och bullar på betessläppen!

Betesslapp och publik

Dela glädjen på betessläppen du också!

Betessläpp är ett självklart vårtecken för oss här i Norrland!