Till Norrmejerier startsida
Alla hjärtans dag-tårta

Alla hjärtans dag-tårta

Mängd: 8-10 pers

4,5/5
(16 röster)

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl Norrmejerier Mjölk
  • smör och ströbröd till formen
  • Vaniljkräm
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 2 msk socker
  • ½ vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
  • Fyllning och dekoration
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • ca 2 dl hallon- eller jordgubbssylt
  • 300 g marsipan eller mandelmassa
  • Röd karamellfärg

Gör så här

Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Använd en 2-liters tårtform, gärna hjärtformad, smörj och bröa den. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver, värm mjölken till kokpunkten och tillsätt växelvis med mjölblandningen till äggsmeten. Rör försiktigt så att allt blir väl blandat. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 min, känn med en torr sticka att tårtbotten är torr i mitten. Låt svalna. Tårtbotten kan med fördel göras dagen innan man lägger ihop tårtan, den blir bara lättare att dela då.

Vaniljkräm
Gör vaniljkrämen genom att vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad rostfri gryta (får inte vara av aluminium, då blir krämen lätt gråaktig). Om du använder vaniljstång delar du den på längden, skrapar ur fröna och låter allt värmas med. Använder du vaniljsocker tillsätts det när krämen sedan kallnat. Värm försiktigt under vispning, akta så krämen inte kokar för då kan den skära sig. Vispa hela tiden tills den tjocknar, ta av från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Det går fortare om man sätter kastrullen i kallt vattenbad. Ta upp vaniljstången men se till att alla frön följer med vaniljkrämen. Om du använder vaniljsocker tillsätts detta när krämen svalnat.
Vaniljkrämen kan också göras någon dag i förväg om man vill, täck med plastfolie och förvara i kylskåp.

Lägg ihop tårtan
Vispa grädden. Dela tårtbotten i tre delar. Klicka ut sylt på botten och bred ut hälften av vaniljkrämen ovanpå. Lägg på en botten till, klicka ut mer sylt och fördela sedan resten av vaniljkrämen. Lägg på tredje botten och bred på vispgrädden, tunnare ute på kanterna och tjockare i mitten så blir tårtan lite fylligare. Ingen grädde på kanterna.
Färga marsipanen med karamellfärg och kavla ut den mellan två smörpapper till en stor rund kaka, ta bort ena smörpappret. Lägg med hjälp av det andra papperet marsipanlocket över tårtan och kanterna, tryck till runt tårtan och pusta av med en kniv.

Dekorera med smält choklad, marsipanrosor eller låt fantasin flöda, kanske är det trevligt att skriva din hjärteväns namn med tunt spritsad chokladsås?

Andra gillade även:

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.