Till Norrmejerier startsida
Äppelpaj med vaniljsås

Äppelpaj med vaniljsås

Passar lika bra att dubblera och trycka ut i en långpanna eller grädda som på bilden i små fina portionspajformar

Mängd: 6 portioner

4/5
(19 röster)

Ingredienser

pajdeg:

  • 3/4 dl socker
  • 125 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl vetemjöl

till fyllning:

  • 3-4 syrliga äpplen
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 1 dl mjöl
  • 3/4 dl socker

Vaniljsås:

  • 2 äggulor
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 msk socker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • Blanda äggulor, Norrmejerier Mjölk, grädde, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt såsen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Låt såsen kallna och vispa sedan ner vaniljsockret.

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Blanda ingredienserna till pajdegen. Tumma ut i smörda pajformar. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg ut dem i formarna. "Smula" smör, mjöl och socker och strö detta över äpplena. Grädda på nedersta falsen i 25-30 minuter. Kolla mot slutet så att de inte bränns. Servera pajen ljummen med iskall vaniljsås.

Vaniljsås:
Blanda äggulor, mjölk, grädde, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt såsen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Låt såsen kallna och vispa sedan ner vaniljsockret.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.