Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl mjölk
  • Dumlefluff
  • 60 g Dumle
  • 1 dl vispgrädde
  • Björnbärsmousse
  • 100 g björnbär
  • 1 msk socker
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl vispgrädde
  • Vaniljsmörkräm
  • 60 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • ½ dl grädde
  • Marsipan och sugarpaste i olika färger till dekoration.

Gör så här

Tårtbotten
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten.
Häll i mjölken och rör försiktigt ihop allting. Häll i en smord form som är ca 15 i diameter och grädda i ca 30 minuter på 175.

Dumlefluff
Värm grädden på låg värme. Låt den inte koka för då finns det risk för att den skär sig senare. Smält dumlekolorna en kort stund i mikron så att de blir lite mjuka. Lägg sedan kolorna i grädden och rör om så att de smälter helt. Låt blandningen stå kallt i minst fem timmar eller över natten och vispa sedan blandningen till ett tjockt fluff.

Björnbärsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt björnbär och socker koka upp och rör sedan i gelatinbladen. Låt blandningen svalna och rör sedan ner den i den vispade grädden.

Vaniljsmörkräm
Vispa smöret länge så att det blir riktigt ljust och fluffigt. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa sedan en stund till så att allt blir välblandat.

Montering
Dela tårtbottnen i tre lika stora delar. Varva bottnarna med moussen och fluffet och spackla sedan hela tårtan med vaniljsmörkrämen. Kavla ut brun marsipan eller sugarpaste med en mönsterkavel som ger ett korgmönster och klä därefter in sidorna på tårtan. Rulla och tvinna bitar av marsipanen/sugarpasten och fäst dessa som kant och handtag på korgen. Dekorera tårtan med olika sorters blommor gjorda i sugarpaste.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.