Mängd: ca 40 st
Mal mandel i en mandelkvarn. Blanda mandel och florsocker noga så det inte finns några klumpar. Vispa äggvitorna, tillsätt strösockret lite i taget. Vispa ytterligare en liten stund till en styv, blank maräng. Sikta i mandelsockret och kakaon och vänd försiktigt med luftiga tag. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa rundlar, stora som en 5-krona, på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem torka ca 30 minuter. Sätt ugnen på 180°. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 18 minuter, de ska kännas torra och lätta. Lägg kakorna med bakplåtspappret på en fuktig handuk. Låt dem svalna och lossa dem försiktigt. Gör chokladkrämen. Koka upp grädde i en kastrull. Hacka chokladen och rör ner i grädden till en jämn och blank smet, rör sedan ned smöret i klickar. Låt svalna helt. Fyll hälften av kakorna med ett lager chokladkräm, lägg på de resterande som lock. Förvara i kylskåp.
TIPS! Macarons är en superbra gå-bort-present. Lägg några kakor i en liten kartong eller burk med smörpapper och ta med.