Till Norrmejerier startsida
Chokladsemlor

Chokladsemlor

Gillar du inte mandelmassa så använd nutella som fyllning istället...

Mängd: 12 stycken

4/5
(16 röster)

Ingredienser

  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 6 1/2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 75 g mörk choklad
  • 1 dl starkt avsvalnat kaffe
  • Chokladgrädde
  • 3 1/2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • kakao till pudring

Gör så här

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp. Blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen ca 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på 200º i 10-12 minuter. Låt svalna.

Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa. Fyll bullarna med blandningen.

Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket, pudra med kakao och njut!

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.