Till Norrmejerier startsida
Frasiga oststänger och värsta kräftsoppan

Frasiga oststänger och värsta kräftsoppan

Mängd: 4 portioner

4/5
(27 röster)

Ingredienser

Oststänger:

  • 1 smördegsplatta, tinad
  • 1 äggula
  • 1 dl riven Präst®
  • 1 tsk krossat fänkålsfrö
  • 1 tsk hackad dill
  • 1 tsk rivet skal av ekologisk citron
  • 1 nypa chili
  • 1 nypa flingsalt

Soppa:

  • 8 dl reducerad kräftbuljong,
  • eller fond + vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 1/2 apelsin
  • 4–6 cl konjak
  • 1 tsk majsstärkelse,
  • utrörd i 2 tsk vatten
  • salt och svartpeppar

Garnityr:

  • 4 pilgrimsmusslor
  • 2 jordärtskockor, tärnade
  • 4 sticklökar, i bitar
  • 4 eller fler havskräftstjärtar,
  • kokta
  • 8 sockerärtor, strimlade
  • lite strimlad spetskål och
  • ärtskott

Gör så här

1. Gör oststängerna. Värm ugnen till 200 grader. Kavla smördegen lätt och pensla med uppvispad
äggula. Strö på riven ost och kryddor. Skär smördegen i 8 remsor som snurras. Lägg på bakplåtspapper
och grädda 8–10 minuter tills krispiga.

2. Koka sakta ihop kräftbuljong och grädde med 1/2 apelsin ca 10 minuter. Lyft upp apelsinen
och smaksätt soppan med konjak. Vispa ner majsenan och krydda med salt och peppar.

3. Plocka bort muskelfästet som sitter på sidan av pilgrimsmusslan. Pensla musslorna tunt med
olja och grilla eller stek på var sida ca 1 minut. Fräs jordärtskockor och lök ett par minuter i smör.
Tillsätt kräftor, sockerärtor, spetskål och ärtskott att bli lite ljumma och krydda med salt. Fördela
garnityret i djupa tallrikar, gärna varma.

4. Koka upp soppan och mixa skummig med en mixerstav. Häll upp i tallrikarna och servera med
oststänger.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.