Till Norrmejerier startsida
Godaste semlorna

Godaste semlorna

Vad är väl lika härligt som nybakta semlor? Förra året bjöd jag in vännerna på semmelkalas med dessa hembakta semlor. Något som var mycket uppskattat!

Mängd: 16-18 st

4/5
(32 röster)

Ingredienser

  • Semmelbullar
  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl Norrmejerier Mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • ca 9 dl vetemjöl
  • Till fyllning
  • 100 g malen/mixad/hackad sötmandel
  • inkråm från bullarna
  • ca 1 dl socker
  • 1 dl grädde
  • Till garnering
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • ca 2 msk florsocker
  • Till pensling
  • uppvispat ägg

Gör så här

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt). Lös jästen i blandningen, använd en stor degbunke. Rör i salt, socker och uppvispat ägg. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör i det. Arbeta degen ordentligt med mer mjöl, tills den släpper bunken. Låt jäsa dragfritt, under bakduk, ca 30 minuter. Arbeta degen smidig med resten av mjölet på bakbord. Trilla 16-18 släta runda bullar och låt dem jäsa ca 20 minuter på smörd plåt. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter i 250 graders ugnsvärme. Bullarna bör kallna på galler med bakduk över. Fyll semlorna så här Skär ett lock av varje bulle och kratsa ur underhalvorna. Det går lättast med en gaffel. Lämna kvar lite bröd till ”botten” och ”väggar”. Blanda inkråmet med mandeln, grädde och socker, också lättast med gaffeln. Fyll underhalvorna med inkråmsblandningen. Klicka eller spritsa på vispad grädde. Lägg på bullarnas lock och sikta lite florsocker över strax innan semlorna ska serveras, gärna kylda. Lycka till!

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott