Till Norrmejerier startsida

Gör ditt eget pepparkakshus

Att baka ett eget pepparkakshus är inte särskilt svårt. Ett tips är att skriva ut vår pepparkakshusmall och använda den som bas. Sedan är det bara att låta kreativiteten flöda för att ge ditt pepparkakshus en personlig touch.

Så här gör du ett pepparkakshus

Skriv ut och klipp ut mallarna, gärna i kartong (men vanligt papper går också bra).

Pepparkakshusmallar

Kavla ut degen till en tjocklek på ca 3 mm.

Lägg mallarna på degen.

Pepparkakshusmallar på pepparkakan

Skär ut och lägg delarna på bakplåtspapper på en plåt.

Pepparkakshusdelar färdiga för gräddning

Grädda enligt anvisning i receptet eller på degförpackningen. När delarna gräddats klart läggs pappersmallen på de gräddade delarna och om någon del ändrat form är det enkelt att att skära bort det med en kniv. Låt bitarna svalna på plant underlag.

Hopsättningen 

Smält socker i en gjutjärnspanna men tänk på att smält socker är mycket varmt så det gäller att vara varsam annars är det lätt att bränna sig.

Limma pepparkakshusdelarna med smält socker

Doppa försiktigt en väggsida med en gavel. Håll ihop de båda styckena en stund.

Sätta ihop pepparkakshuset

Fortsätt med nästa vägg på samma sätt. Känns det som om delarna inte riktigt sitter ihop kan du ta en sked och hälla lite av "sockerlimmet" i fogarna för att förstärka ditt pepparkaksbygge.

Limma sedan fast taket och sätt slutligen på skorstenen. Hopsättningen kan även göras med kristyr men då ska du tänka på att det tar lite längre tid innan delarna har fastnat i varandra.

Sedan är det bara att spritsa kristyr över alla fogar, dekorera dörr, fönster och tak. Runt huset kan man lägga vadd och lingonris och i ”snön” kan man ställa en gubbe, en gumma eller varför inte en ko av pepparkaka.

Recept på snabb kristyr
3 dl (220 g) florsocker
1 äggvita
några droppar citronsaft eller ättiksprit

Sikta sockret och lägg det i en skål. Tillsätt äggvita och citronsaft, lite i taget. Rör. Kristyren skall vara så fast att den håller formen om man ringlar den. Om den skulle bli för fast tillsätter man mer äggvita. Kristyren kan ges olika kulörer med karamellfärg.

Dekorerat pepparkakshus

LYCKA TILL!
Mallar till vårt pepparkakshus

Julgodis

Det är något alldeles speciellt med att göra sitt eget godis till jul. Ett fat julgodis med kola och chokladtryffel är omöjligt att motstå. Och det är ju bara jul en gång om året.

Se våra julgodisrecept