Till Norrmejerier startsida
Grekisk valnötspaj

Grekisk valnötspaj

Mängd: 8-10 portioner

3,5/5
(70 röster)

Ingredienser

pajdeg:

  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 115 g Norrmejerier Smör
  • 2 msk Norrmejerier crème fraiche

fyllning:

  • 200 g valnötter
  • knappt 1 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 tsk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 25 g Norrmejerier Smör
  • 3 ägg

Gör så här

Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör den i en matberedare så att den precis bara hinner forma sig till en boll. Tumma ut degen i pajformen och ställ kallt en stund. Värm ugnen till 225° och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sätt ugnen på 200°. Rosta valnötterna i 10 minuter. Smält socker och citronsaft i en kastrull. Värm grädde, sirap, kakao, vaniljsocker och salt i en kastrull. Häll den varma blandningen i det smälta sockret och koka såsen ca 10 minuter. Det ska bli en kolasås. Tag kastrullen av värmen, rör ned valnötter, smör och ägg. Rör tills allt blandat sig. Fyll i det förgräddade pajskalet. Baka i 30 minuter eller tills pajfyllningen stannat.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.