Till Norrmejerier startsida
Grundrecept glass

Grundrecept glass

Basrecept på glass som grund till egen smaksättning

Mängd: ca 6-8 portioner

3/5
(87 röster)

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 100 g socker
  • 300 ml Norrmejerier Mjölk
  • 250 ml Norrmejerier Vispgrädde

Gör så här

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en skål som tål värme, t ex en glasskål.

2. Blanda mjölk och grädde i en kastrull och värm till minst 60 grader.

3. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet, lite i taget, samtidigt som du vispar.

4. Nu finns det två alternativ, antingen kyler du glassmixen direkt eller så värmer du upp den igen för att bli lite tjockare. Båda sätten ger god glass men om du värmer glassmixen en andra gång blir glassen lite mer krämig och smälter inte så lätt när den är fryst.

Kyla mixen
Kyl glassmixen i kylskåp 2-4 timmar, eller helst över natten, så att den blir riktigt kall.

Värma mixen
Värm glassmixen i en kastrull, under ständig vispning, till ca 80-85 grader, eller tills den tjocknar, den får inte koka. Kyl i kylskåp 2-4 timmar, eller helst över natten, så att den blir riktigt kall.

5. Nu är det dags att starta glassmaskinen. Häll i den kalla glassmixen i glassmaskinen och låt den gå ca 20 minuter eller tills glassen fått fin konsistens. Har du ingen glassmaskin, häll upp mixen i en bunke och rör varje kvart under 2-3 timmar tills den har glasskonstistens.

6. När glassen fått rätt konsistens bör den frysas 3-4 timmar för att den ska gå att servera snyggt och inte smälta för fort. Vill man äta direkt så går det såklart bra det också!

7. Om du vill tillsätta en smaksättning, kan man antingen göra detta samtidigt som man häller i glassmixen i maskinen, eller när glassen har blivit lite fastare, det beror på om man vill att smaksättningen ska blandas helt eller delvis med glassen.

Viktigt att allt som tillsätts är kallt för att inte stora iskristaller ska bildas under infrysningen. Vill du t ex göra chokladglass kan du tillsätta hackad choklad i steg 2 när du värmer grädde och mjölk.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.