Till Norrmejerier startsida
Ingefära och vaniljkokt päron med hasselnötsglass samt chokladganache toppad med crumble

Ingefära och vaniljkokt päron med hasselnötsglass samt chokladganache toppad med crumble

mycket gott efterätt

Mängd: 4

4,5/5
(1 röster)

Ingredienser

  • 2fasta päron,typ Anjou
  • en tumnagelbit ingefära
  • 1 vanilstång
  • vatten

Glass:

  • 2dl vispgrädde
  • 3äggulor
  • 3 äggvitor
  • 1dl florsocker
  • 1/2 vanilstång
  • en nävekrossade hasselnötter
  • 150gr choklad, minst 70
  • 75gr grädde

crumble:

  • havregryn
  • mjöl
  • smör
  • socker

Gör så här

Skala och halvera päronen.låt kvisten sitta kvar.
Gör en socker lag på hälften vatten ,ca dubbelt med socker.

Tex. 3dl vatten 4-5 dl socker

koka upp lagen tillsammans med skivad ingefära och urskrapad vaniljstång,samt den tomma vanilstången.

Lägg ner päronhalvorna,täck med folie,annars blir päronen bruna på ytan.
koka tills päronen är lagom igenom kokta.

Låt kallna i lagen.

Glass:
vispa grädden ganska lös.
Vispa äggulor och florsocker till fluffigt och vitt skum tillsammans med vaniljfröna,Ej stången!
Vispa upp äggvitorna till fast skum.
Blanda nu först ner äggule smeten i grädden
sedan äggvitorna .mycket försiktigt för att inte förlora luftigheten.

Stää i frysen några timmar,glöm inte att blanda några ggr under infrysningen.

Gör sedan chokladganachen genom att smälta chokladen i vattenbad,häll sedan den lite avsvalnade chokladen i grädden.

Låt stå i kylen tills det stelnat,tar några timmar.

Crumble gör du genom att göra en vanlig smuldeg.
Blanda alla ingredienser mer havregrun än smör
Gör gärna små högar av smör, havregryn och socker behöver inte vara så smuligt.

Rosta i 225gradera i mitten av ugnen ca.20 min-30 min

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.