Till Norrmejerier startsida
Kalkon med balsamvinägersås

Kalkon med balsamvinägersås

Mängd: ca 6-8 portioner

3,5/5
(5 röster)

Ingredienser

  • 1 minikalkon ca 3 kg
  • 3 msk smält Norrmejerier Smör 1 msk salt
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk dragon
  • rivet skal och saft
  • av 1/2 citron

Sås:

  • 1 schalottenlök eller 1 liten gul lök
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 tsk dragon
  • 4 dl vätska, steksky och hönsbuljong
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • 1-2 tsk dragon

Gör så här

Tina kalkonen och ta ut inälvspåsen. Lägg kalkonen i en ugnssäker form. Pensla med det smälta smöret. Krydda ut- och invändigt med salt, peppar, dragon, samt skal och saft av citronen.
Tillaga kalkonen i ugnen enligt anvisningen på förpackningen.
Finhacka löken till såsen. Koka lök, balsamvinäger och dragon några minuter. Sila bort löken. Häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt silad steksky och grädde. Låt koka ett par minuter.
Red av med mjölet utrört i lite kallt vatten. Koka såsen 3-5 min. Smaksätt med salt, peppar och dragon.
Lossa köttet från benen på kalkonen och skär det i skivor.
Servera med såsen, klyftpotatis, lättkokta grönsaker och vinbärs- eller tranbärsgelé.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.