Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

Vetedeg grundrecept:

  • ca 30 bullar eller 2 längder
  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 1 rågad msk kardemummakärnor
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 50 g jäst för söta degar
  • 14-15 dl vetemjöl
  • ägg till pensling
  • pärlsocker

kanelbullar:

  • 100 g Norrmejerier Smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 rågad msk kanel

Gör så här

Vetedeg:
Smält smöret. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda ner mjölk, salt, socker och ägg i smöret.
Värm till 37°. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av degspadet.
Häll på resterande degspad. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Jäs under handduk i ca 45 minuter.


Kanelbullar:
Rör smör, socker och kanel till en jämn smet.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ganska tunn rektangel på mjölat bakbord. Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan.
Skär varje rulle i bitar. Ställ dem med snittytan uppåt i pappers-formar eller på bakplåtspapper. Jäs 40 minuter under handduk. Sätt ugnen på 250°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.

Tips:

TIPS! Om du hellre vill göra kanellängder, sätt ugnen på 200° och grädda ca 20 minuter.