Till Norrmejerier startsida
Krispig kyckling med Norrmejerier Greve® och citruskokta morötter

Krispig kyckling med Norrmejerier Greve® och citruskokta morötter

Mängd: 4 portioner

3/5
(2 röster)

Annons

Ingredienser

Citrusmorötter:

  • 400 g morötter, gula och orange
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 ekologisk citron, saften
  • och fint strimlat skal av 1/2
  • 1 apelsin, pressad
  • 1 msk Norrmejerier smör
  • 1/2 msk strösocker
  • salt och svartpeppar från kvarn

Kyckling:

  • 4 kycklingfiléer
  • 150 g färskrivet vitt bröd
  • 75 g riven Norrmejerier Grevé®, 17%
  • (smakstyrka 6–7)
  • 2 msk sesamfrö
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 1 stort ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • raps- eller jordnötsolja till fritering

Dipp:

  • 2 msk pesto, se s. 44.
  • 2 dl tjock matyoghurt
  • flingsalt
  • citronklyftor

Gör så här

1. Skala morötterna och skär i stavar. Koka upp buljongen med citronskal, citron- och apelsinsaft
och koka morötterna al dente. Lyft upp dem när klara och lägg på ett fat. Reducera buljongen tills
bara bottenskyla återstår. Tillsätt då smör och socker och låt koka lite simmigt. Glasera morötterna
och krydda med salt och rikligt med svartpeppar från kvarn.

2. Dela kycklingen till två tunna schnitzlar på längden. Blanda rivet bröd, ost, sesamfrön och timjan
på ett fat. Ägget vispas lätt i en djup tallrik och mjölet läggs på ytterligare ett fat. Nu ska vi göra en
dubbelpanering. Vänd en kycklingschnitzel i mjöl. Doppa sedan i ägg och vänd sist i ostpanaden.
Gör likadant med all kyckling.

3. Värm 2–3 cm olja i en stekpanna, gärna med lite högre kanter. Fritera kycklingfiléerna i två
omgångar på medelhög värme, ca 3 minuter på varje sida. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Krydda med lite flingsalt och servera med dipp, morötter och citron.