Till Norrmejerier startsida
Lammstek med rotsaksgratäng

Lammstek med rotsaksgratäng

Mängd: 8 portioner

3,5/5
(41 röster)

Ingredienser

  • 1 urbenad lammstek (ca 2kg med ben)
  • 4 vitlöksklyftor
  • persilja
  • 15 enbär
  • 2-3 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar

Rotsaksgratäng:

  • 1 bit rotselleri, ca 200g
  • 2 palsternackor, 200g
  • 4 morötter
  • 6 potatisar
  • 2 purjolökar
  • 4 dl riven lagrad ost tex Norrmejerier Präst®
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 5 dl Norrmejerier Mellangrädde

Gör så här

Putsa lammsteken. Späck den med delade vitlöksklyftor, persilja och 7 enbär. Lägg steken i en ugnssäker form. Gnid in den med salt, peppar och resten av enbären, lätt krossade. Stek köttet i 175ºC till önskad innertemperatur. Vid 70ºC är köttet rosa och när temperaturen visar 75ºC är köttet genomstekt. Beräkna stektiden till 1 1/2-2 tim. Rotsaksgratäng: Skala rotsakerna och skär dem i tunna strimlor. Skiva purjolöken. Varva grönsaker och det mesta av osten i en ugnssäker form. Salta och krydda mellan varven. Häll på grädde. Strö över resten av osten. Grädda i 200ºC, ca 45 min. Skär lammköttet i tunna skivor. Servera med rotsaksgratängen.

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott