Till Norrmejerier startsida
Lammstek med rotsaksgratäng

Lammstek med rotsaksgratäng

Mängd: 8 portioner

3,5/5
(43 röster)

Ingredienser

  • 1 urbenad lammstek (ca 2kg med ben)
  • 4 vitlöksklyftor
  • persilja
  • 15 enbär
  • 2-3 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar

Rotsaksgratäng:

  • 1 bit rotselleri, ca 200g
  • 2 palsternackor, 200g
  • 4 morötter
  • 6 potatisar
  • 2 purjolökar
  • 4 dl riven lagrad ost tex Norrmejerier Präst®
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 5 dl Norrmejerier Mellangrädde

Gör så här

Putsa lammsteken. Späck den med delade vitlöksklyftor, persilja och 7 enbär. Lägg steken i en ugnssäker form. Gnid in den med salt, peppar och resten av enbären, lätt krossade. Stek köttet i 175ºC till önskad innertemperatur. Vid 70ºC är köttet rosa och när temperaturen visar 75ºC är köttet genomstekt. Beräkna stektiden till 1 1/2-2 tim.
Rotsaksgratäng:
Skala rotsakerna och skär dem i tunna strimlor. Skiva purjolöken. Varva grönsaker och det mesta av osten i en ugnssäker form. Salta och krydda mellan varven. Häll på grädde. Strö över resten av osten. Grädda i 200ºC, ca 45 min.
Skär lammköttet i tunna skivor. Servera med rotsaksgratängen.

Andra gillade även:

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.